filtrera innehåll

filtrera innehåll

Adhd

1. Nivå och process

arrow down

Vägledning för triagering och stegvisa insatser i hälso- och sjukvård med kriterier för gradering av funktionsnedsättning som kan ligga till grund för prioriteringar och rekommendationer om insatser.

Målgrupp eller situation

Insatsen riktar sig till vuxna individer som aktualiseras på grund av svårigheter att styra och reglera uppmärksamhet, aktivitetsnivå och impulser.

Primärvård och specialistvård i samband med initial kartläggning och bedömning avseende vårdnivå, vid utfärdande och granskning av remiss och vid rekommendationer om insatser. 

Kunskapsläge

Socialstyrelsens nationella riktlinjer (NR) rekommenderar att hälso- och sjukvården tar fram rutiner för samarbete och fördelar ansvaret tydligt mellan primärvården och den specialiserade hälso- och sjukvården (inklusive habiliteringen) (prioritet 1).

 

Hälso- och sjukvårdslagens 3 kapitel 1 § anger att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.

Sammanfattning

Individer som söker vård för svårigheter att styra och reglera uppmärksamhet, aktivitetsnivå och impulser kan ha problem i varierande grad, från vanliga, vardagliga utmaningar till mycket svåra funktionsnedsättningar. Behovet av stöd skiljer sig mellan individer och kan förändras för samma individ över tid. Det betyder att vården behöver identifiera vilka som behöver vård och på vilken vårdnivå, och vilka som kan klara sig utan insatser från vården. 

Individens vård bör organiseras så att de insatser som görs inte är mer omfattande än vad som krävs för att möta behoven. Vården kan ges på primärvårds- och specialistnivå. Individer med störst behov bör prioriteras för de mest specialiserade insatserna. 

Insatsen påverkar vilka som prioriteras för en diagnostisk utredning, men är inte ett diagnostiskt stöd. För stöd avseende den diagnostiska processen, se diagnostisk utredning

Prioritering utifrån funktion

Symtombilden och graden av funktionspåverkan styr behovet av insatser och vilken vårdnivå som bäst möter behoven. Med gemensamma kriterier för att bedöma funktionsförmåga i primärvård och specialistvård ökar förutsättningarna för jämlik vård nationellt. 

För individer med pågående behandling som remitteras från barn- och ungdomspsykiatrin bör man som regel upprätthålla behandlingen och utvärdera behovet av insatser när individen fullföljt gymnasiet och tagit de första stegen ut i vuxenlivet.

Genomförande

Att bedöma symtom, funktion och behov i ett tidigt skede är centralt för att 

  • avgöra vårdnivå
  • välja och anpassa insatser
  • utgöra baslinje för utvärdering av insatser
  • förhindra över- och underdiagnostik.

Bedömning av funktionsförmågan görs på basis av en initial kartläggning på primärvårds- eller specialistnivå. Funktionsförmågan bedöms i relation till individens miljö, egna eller samhällets förväntningar och krav. 

Nedsättning av funktionsförmågan föreligger sällan på alla livsområden samtidigt och hur den kommer till uttryck varierar. För att göra prioriteringar och ta ställning till insatser behöver man bedöma hur och i vilken grad funktionsförmågan är påverkad (se vägledande exempel under respektive rekommenderad vårdnivå nedan). 

Principer för att bedöma funktionsnedsättning

Funktionsnedsättningar är konkreta konsekvenser av symtom och svårigheter. Därför bör bedömningen så långt som möjligt baseras på objektiva beskrivningar. Lidandet eller den subjektiva upplevelsen är av stor betydelse för individens vård, men ger inte ett tydligt mått på hur stor funktionsnedsättningen är, och får därför en underordnad roll vid prioritering. 

Följande områden bör beaktas i triage: socialt, studier, arbete, fritid, vardagssysslor, föräldraskap, trafiksäkerhet, hygien, kost, ekonomi. 

Ta ställning till graden av aktuell funktionspåverkan genom att analysera hur ofta och när, dvs omfattning och varaktighet, samt vilka konsekvenserna är. Beakta grad av stöd i nuläget, eventuell pågående behandling, grad av belastning och kravnivå i vardagen. Ha ett helhetsperspektiv på individens situation och väg samman konsekvenser inom aktuella livsområden.

Tänk på 

  • Om betydande stödinsatser eller anpassningar i hemmet, i skolan eller på jobbet gör att funktionsnedsättningen inte märks behöver man ändå värdera funktionen när stödet uteblev eller ännu inte fanns på plats.
  • Att kunna kompensera för svårigheter är ofta ändamålsenligt. Om individen döljer eller kamouflerar sina svårigheter behöver svårigheterna kunna observeras i sammanhang där de faktiskt blir funktionsnedsättande. 
  • Om individen klarat gymnasiet med godkända betyg kan man anta att det inte finns någon funktionsnedsättning på området studier. Däremot kan det finnas andra områden som fungerar betydligt sämre, t.ex. fritid, arbete och försörjning. Man kan alltså inte principiellt utesluta någon från vård bara för att hen till exempel klarat gymnasiet.

Bedömning och fortsatta insatser

Tillämpa principer för stegvis vård och gör en bedömning av om behoven kan mötas genom

  • egenvård
  • insatser på primärvårdsnivå
  • insatser på specialistnivå.

Väg in behovet av skyndsamhet för insatser. 

Den stegvisa modell som utgör grunden för vård- och insatsprogrammet för adhd innebär att insatser utformas för att möta individens behov på rätt sätt, i rätt tid och på rätt vårdnivå. 

  • Initial kartläggning på primärvårds- eller specialistnivå ger information om individens symtom och funktion och ligger till grund för bedömning av vårdbehovet och val av insatser. Kartläggningen ger även svar på om det finns en välgrundad misstanke om adhd eller annan psykiatri som motiverar fortsatt utredning.  
  • Tidiga insatser i form av rådgivning, kognitivt och psykosocialt stöd kan och bör ges direkt när behov identifierats, antingen på primärvårdsnivå eller specialistnivå. Med tidiga insatser får en del tillräcklig hjälp att hantera sina svårigheter och då behövs inte någon utredning eller behandling på specialistnivå. 
  • Ibland är det först när man prövat tidiga insatser som man kan avgöra om det finns behov av diagnosspecifika insatser. 
  • När kartläggningen visar att det finns en välgrundad misstanke om en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska tidiga insatser inte fördröja en diagnostisk utredning. Tidiga insatser kan då ges parallellt med att utredning görs. 
  • Efter utredning kan fortsatt behandling och stöd ges på primärvårdsnivå, specialistnivå och/eller i samverkan med andra verksamheter beroende på hur behovet ser ut. 
  • Stegvis utredning och behandling förutsätter en systematisk uppföljning.

Enbart egenvård och stöd till livsstilsförändring rekommenderas vid lättare svårigheter att styra och reglera uppmärksamhet, aktivitetsnivå och impulser. Det kan vara en tillräcklig hjälp att begripliggöra att uppvisade symtom kan vara reaktioner på livshändelser, bero på stress eller oro, och ge råd för vardagen. 

Stöd för prioritering

Egenvård är motiverat när individen har lindriga eller tillfälliga svårigheter hemma, på arbetet eller socialt. Vissa känslomässiga problem kan förekomma som reaktion på stressframkallande livshändelser, men dessa är kortvariga och funktionssvårigheterna är övergående. Utåt sett förefaller inte individen ha några svårigheter.

Insatser i primärvård omfattar initial kartläggning av psykisk ohälsa och bidragande orsakertidiga, rådgivande och psykosociala insatser, stöd till livsstilsförändring, kognitivt stöd och andra arbetsterapeutiska insatser, stöd för sömnproblem eller stresshantering, föräldraskapsstöd, eller psykologisk behandling.

Stöd för prioritering

Insatser på primärvårdsnivå är motiverade när det finns en del svårigheter inom ett enstaka område, men individen allmänt sett fungerar ganska väl. Individen har meningsfulla relationer. De flesta personer som inte känner individen väl uppfattar inte några svårigheter, men de som känner individen väl kan uttrycka oro. Det kan också röra sig om varierande funktionsförmåga med sporadiska svårigheter eller symtom inom flera, men inte alla, områden. Problemen är uppenbara för dem som träffar individen i ett utmanande sammanhang eller vid en dysfunktionell tidpunkt, men inte för dem som ser individen i andra sammanhang. 

Några exempel på hur nedsatt funktionsförmåga kan yttra sig inom olika livsområden:

  • Har tillfälliga svårigheter att få livet att gå ihop vid förändrade livssituationer, till exempel när en ung vuxen nyligen flyttat hemifrån eller i samband med skilsmässa.
  • Kan ha behövt anstränga sig mycket för att klara gymnasiestudier, alternativt har avbrutit universitetsstudier. 
  • Har vissa svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden eller har frekvent bytt arbete. Är återkommande sjukskriven och har svårt att bibehålla arbete över tid. 
  • Genomgår perioder med utmattning, irritabilitet, problem med humöret och sömnen.
  • Har återkommande svårigheter att prioritera mellan åtaganden och balansera arbete och fritid.
  • Har svårigheter att upprätthålla rutiner för måltider, sömn och hygien, men det leder inte till kroppsliga följdtillstånd. 
  • Undviker att ta hem gäster för att det är stökigt hemma och trots hjälp med storstädning hamnar individen snart i samma situation igen.
  • Kommer ofta sent vid hämtning och lämning av barn till förskola, skola och fritidsaktiviteter.
  • Kan få frekventa betalningspåminnelser, men hamnar sällan hos inkasso. Impulsiv konsumtion eller spelande kan förekomma men leder inte till att anhöriga behöver gå in och stötta ekonomiskt regelmässigt, eller att individen behöver be om uppskov av hyran pga detta.

Insatser på specialistnivå omfattar utredning för att bedöma problematiken och få underlag för rekommendationer om fortsatta insatser, till exempel psykoedukation, kognitivt stöd och andra arbetsterapeutiska insatser, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling och behandling för andra samtidiga psykiatriska tillstånd respektive behandling vid komplexa behov

Stöd för prioritering

Insatser på specialistnivå är motiverade när individen har en måttlig eller betydande nedsättning av funktionsförmågan inom flera livsområden eller oförmåga att fungera inom ett eller flera av dessa områden. Problemen är uppenbara för alla som träffar individen, i de flesta sammanhang och oavsett tillfälle.

Några exempel på hur nedsatt funktionsförmåga kan yttra sig inom olika livsområden:

  • Har inte fullföljt grundskolan, inte uppnått godkända betyg i gymnasiet eller inte klarat av att komplettera gymnasiebetygen i komvux-studier. 
  • Klarar inte att försörja sig, har blivit avskedad eller själv sagt upp sin anställning pga rädsla för avsked, eller frekvent bytt arbete pga sina svårigheter. 
  • Har fått upprepade böter, råkat ut för trafikolyckor och dömts för trafikförseelser. 
  • Har svårt att upprätthålla personlig hygien och får t.ex. påpekanden från omgivningen om smutsiga kläder på arbetet. Är beroende av partner eller andra för att upprätthålla basal hygien.
  • Klarar inte att planera matinköp och tillagning av mat regelbundet. Blir ofta utan mat eller köper alltid på snabbmatsrestauranger.
  • Klarar inte att ta hand om kroppsliga sjukdomstillstånd. 
  • Klarar inte att betala räkningar i tid, har hamnat hos kronofogden, får ständiga påminnelser från inkasso, skuldsätter sig eller behöver återkommande ekonomisk hjälp från anhöriga för löpande kostnader eller impulsiv konsumtion.
  • Har svårigheter i sitt föräldraskap som präglas av bristande framförhållning och svårigheter att upprätta rutiner i vardagen, glömmer åtaganden som rör barnen, t. ex. att hämta från förskolan eller fritids. 
  • Har svårt att bibehålla nära och meningsfulla sociala relationer.

Bedömningen och fortsatt planering ska alltid kommuniceras tydligt till individen och gärna också till närstående. Oavsett om svårigheterna är lindriga eller mer uttalade behöver man validera individens skäl att söka vård.  

Vid lättare svårigheter

Vid lättare svårigheter att reglera uppmärksamhet, aktivitetsnivå och impulser kan kartläggningen i sig och information och råd öka förståelsen för symtom och svårigheter. Det kan vara till hjälp för individen att få veta att det man känner och upplever kan vara personlighetsdrag, normala reaktioner på livshändelser eller bero på stress och oro. 

Vid uttalade problem 

Om problemen är mer uttalade bör man alltid erbjuda tidiga, rådgivande och psykosociala insatser för att göra vardagen mer hanterbar. 

När man gör bedömningen att tidiga insatser kan vara tillräckliga behöver man förklara varför ytterligare utredning inte är nödvändig och vilka insatser som kan möta behoven. 

När det finns en funktionspåverkan och symtom på adhd, och individen samtycker, bör man gå vidare med fortsatt utredning och ställningstagande till adhd-diagnos. Informera om eventuell remiss och beskriv vilka insatser som finns i väntan på eller parallellt med att utredning görs.

Material

Om prioriteringar inom vård och omsorg, Linköpings universitet

Hälso- och sjukvårdslag (2017:30), Sveriges riksdag

Märkning

  • Utförare: Mödra- och barnhälsovård, Primärvård | Första linje, Psykiatrisk öppenvård, Psykiatrisk heldygnsvård, Psykiatrisk akutvård, Somatisk öppenvård, Somatisk heldygnsvård, Somatisk akutvård, Tandvård, Kommunal hälso- och sjukvård
Inget innehåll matchar dina valda filter.

2. Om tillståndet

arrow down

Märkning

Inget innehåll matchar dina valda filter.

3. Tidiga tecken och tidig upptäckt

arrow down

Innehåll under utveckling

Inget innehåll matchar dina valda filter.

4. Kommunikation och delaktighet

arrow down

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Inget innehåll matchar dina valda filter.

5. Förebyggande insatser

arrow down

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

Tesatar

tjosan

Testar

Testar

Märkning

Märkning

Märkning

Generell kartläggning av psykiatriska symtom och bakomliggande eller bidragande orsaker hos barn. Vägledande inför diagnostisk utredning, val av stöd- och behandlingsinsatser och remittering.ss

Målgrupp eller situation

Barn/vårdnadshavare som söker för psykisk ohälsa eller som i samband med annan sökorsak visar tecken på psykisk ohälsa.

Kompetenskrav

Hälso- och sjukvårdspersonal enligt arbetsgivarens beslut. Användning av MINI-KID förutsätter utbildning i instrumentet.

Sammanfattning

En initial psykiatrisk kartläggning görs genom ett öppet samtal med barn och vårdnadshavare, psykiatrisk anamnes och . Användning av strukturerade bedömningsinstrument och suicidriskbedömning är del i kartläggningen.

En effektiv kartläggning är bara så omfattande som krävs för att ringa in problem och styrkor att arbeta vidare med.

Genomförande

Initial bedömning av psykiatriska symptom ska göras med ett helhetsperspektiv. Psykisk ohälsa och uttryck för psykisk funktionsnedsättning beror ofta på flera faktorer i kombination -- till exempel egen sårbarhet (genetisk och erfarenhetsbaserad), somatisk sjukdom, problem i viktiga relationer, skadligt substansbruk och skolsituation. Problem inom ett område kan ge negativa följdverkningar på andra områden, men flera problem kan också uppstå samtidigt oberoende av varandra.

Ett öppet samtal med utgångspunkt i individens berättelse och önskemål

test test test h5

test eegd h6

Initial kartläggning görs genom samtal med barnet/ungdomen och med närstående, vanligen föräldrar eller annan vårdnadshavare.

I samtal med barn i synnerhet är det viktigt att vara öppen med hur samtalet kommer att gå till och vad det kan leda till så att barnet vet vad hen kan förvänta sig. Tala om hur mycket tid ni har för samtalet så att det viktigaste hinns med.

Utgångspunkten i kartläggningen bör vara det som barnet och vårdnadshavare önskar hjälp med.

För att göra samtalet mindre laddat för barnet kan det vara bra att växla mellan mer övergripande och neutrala frågor och detaljfrågor om problemområden.

Det finns ämnen som kan vara svåra att ta upp spontant, till exempel missbruk eller våld i familjen, övergrepp eller självskadebeteende – att ställa frågor kring dessa ämnen rutinmässigt och explicit är generellt det bästa tillvägagångssättet.

För att hämta information från tidigare eller pågående kontakter behöver medgivande inhämtas från vårdnadshavare och barn (beroende på ålder och mognad).

Psykiatrisk anamnes

Inled kartläggningen med en psykiatrisk anamnes som börjar med ett öppet samtal om det som individen söker hjälp för. Se utvidgat psykiatriskt anamnesstöd i rutan nedan.

Sökorsak
test test test h6
  • Symtom och problem (enligt vårdnadshavare//barnet/inremitterande).
Påverkan
  • Hur och när problemet/symtomen märks
  • Konsekvenser för individen och personer i dess närhet (familj, sysselsättning, fritid)
Historia och förlopp
  • Debut
  • Varaktighet
  • Förlopp, utlösande faktorer/händelser
  • Tidigare episoder/svårigheter. Eventuell utvecklingsavvikelse.
  • Behandlingskontakter (pågående/avslutade)
Önskemål
  • Önskemål om förändring, mål, förhoppningar om framtiden
  • Önskemål om typ av hjälp
Livssituation
  • Familj och relationer
  • Sysselsättning
  • Hälsovanor (stress, sömn, fysisk aktivitet, skadligt substansbruk)
  • Omvälvande livshändelser
Standardiserade instrument

Generellt är standardiserade instrument förenade med brister i specificitet och sensitivitet (falska positiva respektive falska negativa testresultat). Däremot minskar de risken för att information missas och bör användas som underlag i den anamnetiska intervjun. För en del är det lättare att vara öppen i formulär än i samtal.

Exempel på instrument är den strukturerade intervjumallen MINI-KID och frågeformuläret SDQ.

Somatisk undersökning och medicinska test

Undersök eller ta del av information från annan vårdkontakt för att ta ställning till om den psykiatriska problematiken beror på eller kompliceras av kroppsligt tillstånd. 

  • Somatisk status: allmäntillstånd, hjärta och lungor, puls och blodtryck. Allmän neurologisk status.
  • Blodstatus, Na, K, Krea, ALAT/ASAT/G-GT, Albumin, TSH, S-Ca, P-Glukos.

Vid behov tillägg av Kobalamin, 25-OH D-vit, PEth/CDT.

  • Överväg drogscreening

Vad som ska ingå i den kan justeras beroende på vad som kommer fram i den psykiatriska anamnesen och i observation.

Suicidriskbedömning

Individen kan på grund av omständigheterna bedömas vara i farozonen för suicid utan att uppge allvarliga suicidtankar. Värdera suicidrisken och genomför vid behov en strukturerad suicidriskbedömning.

Förslag på sonderande frågor för att värdera suicidrisk:

  • Har du tänkt på att göra dig själv illa någon gång?
  • Har du någon gång tänkt att det var bättre om du inte fanns?
  • Har du tänkt att det vore bättre om du var död, eller önskat att du var död?
  • Har du tänkt ut ett sätt för att döda dig själv?
  • Har du någon gång försökt att döda dig själv?

Vid akut eller hög suicidrisk eller behov av psykiatrisk heldygnsvård ska hen remitteras för akut bedömning inom specialistpsykiatrin. Vid mycket hög suicidrisk i samband med allvarlig psykisk störning där barnet motsätter sig vård och vårdnadshavares förutsättningar att skapa en skyddande miljö bedöms som otillräcklig ska vårdintyg enligt LPT övervägas.

Uppföljning

Värdera anamnes och kartläggning och ta ställning till primär frågeställning. Återföring ska göras till barnet/ungdomen, närstående och den som eventuellt har remitterat.

Insatser vid lindriga symtom eller i avvaktan på inledande utredning för utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse

Vid lindriga svårigheter kan kartläggningen i sig och information och råd som ökar förståelse för symtom och svårigheter bidra till ökade möjligheter att främja funktionen i vardagen, lugna oroliga föräldrar och ge tillit till den egna förmågan att hjälpa sitt barn.

Även för barnet eller ungdomen kan hjälpen bestå av att få veta att det man känner och upplever är normala reaktioner.

Information och råd kan vid behov också ges till skolan. Där finns kunskap om stöd och anpassning för barn med tex koncentrationssvårigheter för att de ska klara målen i skolan som kan underlätta för barnet oavsett om orsaken är adhd eller något annat.

Även vid mer uttalade problem kan information och råd ge ökad hanterbarhet i väntan på utrednings- eller behandlingsinsatser. Ofta krävs då även riktad information om tillståndet, orsaker och prognos och vad i miljön som kan påverka. Läs mer om insatser som kan ges vid lindriga tecken på adhd och/eller i väntan på utredning (0-1a).

 

Insatser vid lindriga till medelsvåra symtom eller i avvaktan på diagnostisk utredning för adhd

Om information och råd är otillräckligt och barnets och familjens problem kvarstår eller förvärras och barnet uppvisat ihållande svårigheter med koncentration, och/eller motorisk rastlöshet och impulsivitet i hem, skola och fritid bör utredning med inriktning mot utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse påbörjas.

Kompletterande anamnes

Utredningen bygger vidare på den initiala psykiatrisk kartläggning (länk) med fördjupad anamnes kring följande områden för att ringa in tecken på utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse, inklusive adhd:

Utvecklingsavvikelser
  • Graviditet/Förlossning.
  • Uppfödning, (amning, matvanor som barn) följt tillväxtkurvor
  • Utveckling (motorisk, språklig, kognitiv, social, emotionell utveckling)

Hälsa

  • Sömn och kost
  • Hälso- och sjukdomshistoria
  • Psykiatrisk sjukhistoria, inklusive suicidförsök
  • Läkemedel, läkemedelshistoria
  • Syn- och hörselundersökning

Socialt

  • Familj
  • Skola
  • Kamratrelationer, aktuella och tidigare
  • Fritidsaktiviteter

Ärftlighet

  • Psykiatriska problem eller ADHD i släkten som kan tyda på genetisk sårbarhet eller en extra belastning/riskfaktor

Aktuellt

  • Nytillkomna händelser som påverkar barnet och familjen, vid behov fördjupning kring den aktuella livssituationen

Tillståndsspecifika instrument

Tillståndsspecifika screeningformulär till föräldrar, skola och ungdom kan ge kompletterande information om förekomst och grad av symtom.

Se rekommenderade instrument med inriktning på utvecklingsrelaterade avvikelser (inklusive adhd) och samsjuklighet i rutan nedan.

Fortsatt handläggning

Om den initiala utredningen visar att hållpunkter för utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse saknas ska utredningen avslutas. Sammanfattning av utredningen dokumenteras i journalen och återförs (länk återföring till patient/närstående och ev remitterande)

Barn som fortsatt har svårigheter kännetecknande för subklinisk adhd bör erbjudas behandlingsinsatser med inriktning på psykoedukation och föräldrastöd (0-1a).

Om hållpunkter för utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse föreligger och symtom på adhd funnits genom utvecklingen ska diagnostisk utredning med inriktning på adhd påbörjas. Ovanstående behandlingsinsatser bör också erbjudas i väntan på diagnostisk utredning.

Ta ställning till om andra tillstånd bör omhändertas innan utredning fullföljs:

  • pågående skadligt substansbruk (länk beroende-VIP)
  • sviter av allvarliga traumatiska händelser (länk VIP ångest-dep)
  • genomgripande psykosocial svikt (länk socialtjänstens insats)

Lotsning och samverkan

Vid tecken på ohälsa och svårigheter som ligger utanför den egna verksamhetens uppdrag, till exempel problem som är isolerade till skolan, oro för att barnet eller ungdomen far illa eller kroppslig sjukdom, tillämpas rutiner för att lotsa vidare eller genomföra synkroniserade insatser med angränsande verksamheter såsom elevhälsa, socialtjänst, BUMM.

En eventuell remiss ska innehålla de uppgifter som framkommit i anamnesen och en tydlig frågeställning eller preliminär diagnos. Barn/vårdnadshavare ska tillfrågas om hen accepterar besök/vård på annat sjukhus, informeras om att remiss skrivs och att journalen kommer att överföras dit.

Märkning

Råd och rekommendationer om utredning av adhd hos individer med pågående skadligt bruk eller beroende. Insatsen bygger vidare på initial kartläggning och diagnostisk utredning.

Målgrupp eller situation

Individer med ett tidigare eller pågående skadligt bruk eller beroende som utreds för adhd.

Kunskapsläge

Socialstyrelsens nationella riktlinjer (NR) rekommenderar att individer med misstänkt neuropsykiatrisk funktionsnedsättning erbjuds en neuropsykiatrisk utredning enligt fastställda grundprinciper (prioritet 1). Individer med skadligt bruk och beroende är en utsatt grupp som behöver prioriteras för utredning och behandling.

Kompetenskrav

Utredningsteamet bör bestå av minst legitimerad psykolog och specialistläkare eller ST-läkare inom psykiatrisk specialitet och ha tillgång till kompetens inom både beroendevård och psykiatrisk diagnostik.

Sammanfattning

Förekomsten av adhd hos vuxna personer med beroendediagnos är betydligt högre än i normalbefolkningen (20–30 %). Beroendeproblematik ökar angelägenhetsgraden för utredning och påverkar även upplägg och omfattning av utredningen. 

Beroendeproblematik ställer större krav vid utredning och behandling av adhd och på många håll har praxis varit att villkora adhd-vård med drogfrihet. Det finns inte något sådant krav på drogfrihet och individer med misstänkt adhd och skadligt bruk eller beroende bör tvärtom prioriteras för utredning och behandling av adhd, parallellt med insatser riktade mot beroendeproblematiken. Att kartlägga det skadliga bruket eller beroendet är därför av största vikt i samband med en neuropsykiatrisk utredning. Det är eftersträvansvärt att undvika akuta effekter av bruket eftersom det gör diagnostiken säkrare, men det får aldrig utestänga individer från avgörande insatser.

Genomförande

Adhd och samtidigt skadligt bruk eller beroende är ett riskfyllt tillstånd och fördröjda insatser ökar riskerna ytterligare. För att utreda och diagnostisera adhd vid samtidigt pågående skadligt bruk eller beroende behöver man göra en individuell bedömning av förutsättningarna och anpassa tillvägagångssättet utifrån individens behov. 

Initial kartläggning och Diagnostisk utredning utgör grunden för diagnostiken. Den initiala kartläggningen identifierar behovet av diagnostisk utredning och vilka insatser som bör ges parallellt. Diagnostiken grundar sig på en klinisk bedömning som noggrant kartlägger aktuella och tidigare symtom, individens funktionsförmåga kognitivt och praktiskt i vardagen, den sociala situationen, kroppslig hälsa och tidigare eller aktuella symtom på psykiska besvär.

Anpassa utredningen efter individens behov

Individens status i stunden avgör om det går att genomföra olika moment. Vissa delar kan behöva förberedas med närstående, som till exempel inhämtning av information från skola eller barndom. Målsättningen är att skapa så goda förutsättningar som möjligt för en säker diagnostik och samtidigt behöver man ha en tolerans och beredskap för osäkerhet i diagnostiken. 

Individer som har skadligt bruk eller beroende, misstänkt adhd och en komplex livssituation behöver ofta stöd för att genomföra utredningsprocessen på ett bra sätt. Samverkan med andra vårdgivare, kommunal verksamhet eller närstående är då nödvändig för att genomföra utredningen. Insatser riktade mot beroendeproblematiken ges parallellt. 

Vid behov kan utredningen kompletteras med riktade undersökningar och testning. Ibland behöver man först prioritera insatser för beroendeproblematiken innan man fullföljer utredningen och inleder behandling. 

En noggrann genomgång av när symtomen börjat, om och hur de visat sig före debut av skadligt bruk och under drogfria perioder är ett sätt att avgöra om problemen är relaterade till beroende eller till adhd. Tidslinjer är hjälpmedel som förtydligar hur olika problem förhåller sig till varandra. Anamnes tas upp från individ och närstående. Även andra kan bidra med information, till exempel arbetsgivare, tidigare eller nuvarande lärare.

Bedömning av aktuell funktionsförmåga innefattar påverkan av både adhd-symtom och skadligt bruk eller beroende på individens fungerande i vardagen. Man behöver undersöka om de svårigheter som framkommer är tillfälliga eller varaktiga. Ta reda på hur funktionen såg ut före debuten av skadligt bruk. Värdera också funktionen under perioder av skadligt bruk eller beroende. Tänk på att de funktionsnedsättningar som funnits under perioder av skadligt bruk eller beroende inte enbart måste vara konsekvenser av det skadliga bruket i sig. Information från individen, närstående och eventuella andra informanter kan kompletteras med strukturerade formulär avseende funktionsförmåga.

Tidigare studie- och yrkesprestationer eller annan anamnestisk information kan ge en uppfattning om individens intellektuella nivå. Tidigt debuterande och långvarigt skadligt bruk eller beroende av alkohol, droger och i synnerhet lösningsmedel kan dock medföra både påverkad skolgång och kognitiv funktionssänkning senare i livet. En fördjupad funktionsbedömning inkluderande kognitiva tester kan ge ökad kunskap om kognitiv funktion och underlag för riktade insatser och stöd.  

Testning av kognitiva funktioner görs med fördel när de akuta effekterna av bruket har klingat av. Tiden för detta kan variera med brukets intensitet och vilken substans som används. Ibland behöver man förstå mer om den kognitiva funktionen trots pågående substansbruk. Testning kan då genomföras ändå, så länge inte aktuellt status i stunden hindrar. 

Information om aktuell funktion och förmåga kan utgöra en baslinje och vara till hjälp vid utformning av insatser även om det rör sig om en tillfälligt sänkt funktion. Kognitiv testning kan också göras i ett senare skede efter att adhd-diagnos är ställd och behandlingen har inletts. Det kan då ge stöd för långsiktiga anpassningar.

Bedömning och fortsatta insatser

Efter att tillräcklig information har samlats in sammanfattas utredningen och man tar ställning till:

  • debutålder, varaktighet, art och grad av adhd-symtom och om det finns en kliniskt signifikant funktionsnedsättning inom olika områden
  • om symtomen motsvarar diagnoskriterier för adhd inkluderande att symtomen inte enbart förekommer till följd av substansbruksyndrom
  • eventuell annan tilläggsproblematik/samtidigt psykiatriskt tillstånd
  • behov av ytterligare kompletterande undersökningar.

Det kan vara svårt att fullt ut ta ställning till vad som orsakar aktuell funktionsnedsättning innan man sett effekterna av behandling och stöd. Att följa upp funktionsförmågan över tid kan vara nödvändigt för att öka förståelsen för individens svårigheter och anpassa insatser. 

Vid osäkerhet i bedömningen bör individen erbjudas planerad uppföljning för förnyad klinisk bedömning. Behandlingsutfall kan ge information som blir vägledande i diagnostiskt oklara fall. Vid otillräcklig effekt av behandling bör man alltid ta ställning till om diagnosen är rätt och/eller om det finns annan samtidig problematik eller kognitiva svårigheter som missats.

När förutsättningarna är så osäkra att man trots en grundlig utredning inte kan ta ställning till om diagnoskriterierna möts behöver man väga nyttan med en diagnos mot riskerna med att inte ställa diagnosen. Att ställa en ospecificerad adhd-diagnos, inleda behandling och planera en omprövning av diagnostiken kan vara ett alternativ i dessa lägen. Det förutsätter att det finns ett team runt individen och att utredning och behandling görs sammanhållet. Vid allvarlig beroendeproblematik kan adhd också utredas inom ramen för heldygnsvård.

Sammanfatta utredningen och bedömningen med återföring till individen, närstående och eventuellt inremitterande. Ta tillsammans med individen och närstående ställning till lämpliga insatser och kom överens om en vårdplan. Det ska göras oavsett om utredningen lett fram till en diagnos eller inte. Informera tydligt om hur utvärdering och uppföljning ska gå till.

Vid adhd och samtidigt skadligt bruk eller beroende bör adhd-läkemedel erbjudas efter behov och efter en individuell bedömning, samtidigt med annat stöd för både adhd och beroendeproblematiken. Det ställer krav på nära samverkan mellan berörda verksamheter. Fast vårdkontakt, vård- och stödsamordnare, case manager eller motsvarande funktion är av särskilt stor vikt för individer med adhd och komplexa vårdbehov.

Märkning

  • Utförare: Psykiatrisk öppenvård, Psykiatrisk heldygnsvård, Psykiatrisk akutvård
  • Yrkesroll: Läkare, Psykolog, Sjuksköterska, Arbetsterapeut, Kurator
  • Typ av behandling/stöd: Behandlings- och stödförlopp
  • Åldersgrupp: Barn (0-17 år), Vuxna (18-64 år), Äldre (65- år)
  • Tillståndets svårighetsgrad: Lindrig, Medelsvår, Svår
Inget innehåll matchar dina valda filter.

6. Kartläggning och utredning

arrow down

Märkning

Märkning

Märkning

Märkning

  • Yrkesroll: Läkare

Märkning

Märkning

Inget innehåll matchar dina valda filter.

7. Behandling och stöd

arrow down

Märkning

Märkning

Märkning

Inget innehåll matchar dina valda filter.

8. Uppföljning på individnivå

arrow down

Märkning

Märkning

Märkning

Inget innehåll matchar dina valda filter.

9. Uppföljning på verksamhetsnivå

arrow down

Märkning

Inget innehåll matchar dina valda filter.

10. Lagar och regler

arrow down

Innehåll under utveckling

Inget innehåll matchar dina valda filter.

11. Nivå och process

arrow down

Innehåll under utveckling

Inget innehåll matchar dina valda filter.