Sammanfattning
Alla individer, oberoende tillstånd, funktionsnedsättning eller språksvårighet har laglig rätt att få information, och rätt att få informationen anpassad efter sina individuella förutsättningar. Ge alltid information om varje enskild insats gärna utifrån följande frågeställningar:
- Vad som rent praktisk kommer att göras och vad individen kan förvänta sig av vem?
- Vad insatsen ska leda till för individen?
- Vad som förväntas av individen själv under tiden som insatsen ges?
- Möjliga effekter av insatsen (både negativa och positiva)?
Individer som drabbats av schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd får ofta en nedsättning av de psykiska funktionerna som påverkar förmågan att ta emot, bearbeta och komma ihåg information. Tänk på:
- Ge alltid information till individen och hens närstående/anhöriga anpassat efter deras förutsättningar. Fråga vad de vet innan du ger information.
- Ge information i mindre avsnitt och komplettera gärna med bilder.
- Sammanfatta ofta och repetera.
- Ge gärna skriftlig information eller hänvisa till websidor, böcker, filmer.
- Sortera bort onödig information och uttala det underförstådda.
- Undvik ”småprat” och håll fokus på det som informationen gäller
- Ge informationen på enkel svenska eller på annat språk för de som inte har svenska som sitt första språk. Skriftlig information ska helst vara i Klartext eller Lättläst.
- Observera att information ofta behöver ges flera gånger på grund av symtom och nedsättningar i psykisk funktion.
- Var alltid uppmärksam på hur informationen tas emot och förstås. Ställ gärna frågor efter mötet och vid nästkommande möte.
- Viktigt med uppföljning och att vid behov ge ytterligare information eller samma information igen.
- Alla personer med schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd och deras anhöriga bör erbjudas en fördjupad psykopedagogisk utbildning. Mer information om Psykospedagogisk utbildning finns under rubriken ”Behandling och stöd”.
Genomförande
Det är viktigt att rätt information ingår som en del i all vård, stöd och behandling. Rätten att få information styrks i lagstiftning och uttrycks i såväl Hälso-och sjukvårdslag, Socialtjänstlag och Patientlagen.
I Patientlagen framgår att patienten ska få information om
- sitt hälsotillstånd
- de metoder som finns för undersökning, vård och behandling
- de hjälpmedel som finns för personer med funktionsnedsättning
- vid vilken tidpunkt han eller hon kan förvänta sig att få vård
- det förväntade vård-och behandlingsförloppet
- väsentliga risker för komplikationer och biverkningar
- eftervård
- metoder för att förebygga sjukdom eller skada
Att ”ge information” är ett arbetssätt som bör prägla hela vård-och stödprocessen likväl som varje enskilt möte. Att ge information handlar om att förse individen med den kunskap som behövs för att kunna ta ställning, ta tillvara sina intressen och att vara delaktig. Delaktigheten rör såväl val av behandling och insatser, likväl som delaktighet i genomförandet av behandling och insatser.
I informationen ingår också att skapa realistiska förväntningar på behandlingen eller insatsen. Gäller det t.ex. information om olika behandlingar så behöver också förväntade effekter framgå. Både vad gäller effekt generellt, och vad som kan förväntas för den enskilda individen. Gäller det t.ex. information om socialtjänstens insatser så behöver det framgå vilka insatser man har möjlighet att ansöka om, men också information om att rätten till insats avgörs genom en bedömning av individens behov av insatsen. Informationen ska också vara tydlig med vilka krav som ställs på individen själv för att önskade resultat av behandlingen/insatsen ska uppnås.
Informationen som ska lämnas kan vara av olika karaktär och ha olika syfte. Mer övergripande och generell information kan med fördel ges med stöd av informationsbroschyrer eller med hänvisning till olika webbsidor. Är syftet med informationen att ge fördjupad kunskap, förståelse och färdigheter, så krävs ofta en mer omfattande utbildningsinsats. Psykopedagogisk utbildning ger b.la. kunskap om sjukdomen och hur den påverkar den enskildes livssituation och relationerna inom familjen. Psykopedagogisk utbildning bör erbjudas alla personer med schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd och deras anhöriga. För mer information om Psykopedagogisk utbildning se under länk till kapitel 6. Behandling och stöd -Psykopedagogisk utbildning med eller utan anhöriga.
Individer som drabbats av schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd får ofta en nedsättning av specifika psykiska funktioner, som ibland går under benämningen kognitiva funktioner. Nedsättningar av dessa funktioner påverkar b.la. minnet, koncentrationsförmågan, förmågan att tolka information m.m. Förutom nedsättning i psykiska funktioner kan även andra symtom påverka hur individen tar emot, förstår och kommer ihåg information.
Individer med nedsättning i psykiska funktioner kan behöva både kommunikativt och kognitivt stöd. Även de som har en god verbal förmåga kan ha bekymmer med att processa muntlig information. Det kan också vara svårt för individen att omsätta tankar och känslor i ord, framför allt i ett sammanhang som är främmande eller upplevs som viktigt och därför stressande. Det kan med andra ord krävas att vi både anpassar informationens innehåll och sättet vi talar på men också att vi kompletterar med t.ex. bilder och lämnar sammanfattande skriftlig information.
För drabbade personer, som inte har svenska som hemspråk tillkommer ytterligare svårigheter med att tillägna sig information. Det krävs ofta extra förberedelse inför möten med individer med andra hemspråk än svenska. Det kan handla om att anpassa informationen, söka översatt material, skriva om informationen på lättläst svenska, beställa tolk m.m.
Det är av högsta vikt att informationsöverföringen anpassas efter den aktuella individens förutsättningar att ta emot information. Oberoende av symtomens svårighetsgrad, psykiska nedsättningar eller språksvårigheter så har individen laglig rätt att få information, och rätt att få informationen anpassad efter sina individuella förutsättningar.
Ta alltid hänsyn till att individer med schizofreni/schizofreniliknande tillstånd kan ha svårt att ta emot, bearbeta, och komma ihåg information. Svårigheterna kan vara olika stora i olika faser av sjukdomen, och kan variera från ett möte till ett annat
Referenser:
Rapport vårdanalys: http://www.vardanalys.se/Rapporter/2015/Psykisk-halsa---allas-ansvar/
Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig Handbok för vårdgivare, chefer och personal Aktuell från 1 januari 2015 https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19801/2015-4-10.pdf
Kunskapsstöd om delaktighet (rapport och kunskapsstöd publiceras på Socialstyrelsens webplats, kortare presentationer av innehållet kommer också finnas på Kunskapsguide).